Λιγότερο από το ένα δέκατο όλου του πλαστικού παγκοσμίως ανακυκλώνεται και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν την απαγόρευση ή την επιβολή φόρου στις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης προκειμένου να περιοριστεί η μόλυνση.
Αυτό αναφέρει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Η έκθεση, που θεωρείται η πιο εμπεριστατωμένη έρευνα των κυβερνητικών δράσεων για τον περιορισμό των πλαστικών σακούλων μίας χρήσης, αναφέρει ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο έως και 5 τρισεκατομμύρια σακούλες. Αν τοποθετηθούν η μία δίπλα στην άλλη θα καλύπτουν μια έκταση που θα αντιστοιχεί δύο φορές στο μέγεθος της Γαλλίας.
«Η μάστιγα του πλαστικού έχει φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη», επισημαίνει ο Έρικ Σόλχαϊμ επικεφαλής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΟΗΕ στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε με τη στήριξη της ινδικής κυβέρνησης και συνοδεύεται από το σύνθημα: «Αν δεν μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις, μην το δεχθείς».
«Μόνο το 9% των συνολικά 9 δισεκατομμυρίων τόνων πλαστικού που έχει παράξει ο κόσμος έχει ανακυκλωθεί», τονίζει η έκθεση. «Το περισσότερο καταλήγει στις χωματερές ή το περιβάλλον».
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αποβλήτων από πλαστικές συσκευασίες, μπροστά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Κατά κεφαλή όμως οι ΗΠΑ παράγουν το περισσότερο πλαστικό, μπροστά από την Ιαπωνία και την ΕΕ.
Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι αναλαμβάνεται δράση για να περιοριστεί η μόλυνση από το πλαστικό, η οποία βλάπτει τη ζωή στους ωκεανούς, μολύνει το έδαφος και εκλύει τοξικά όταν καίγεται.
«Στοχευμένοι φόροι και απαγορεύσεις, όπου έχουν σχεδιαστεί και επιβληθεί σωστά, ήταν μεταξύ των πιο αποτελεσματικών στρατηγικών περιορισμού της υπερβολικής χρήσης πλαστικών προϊόντων», επισημαίνει η έκθεση.
Σύμφωνα με την Έλσα Τόντα επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ Environment’s Sustainable Lifestyle, περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως έχουν επιβάλει απαγόρευση ή φόρο στις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης και στις πλαστικές συσκευασίες.
Το 30% των χωρών κατέγραψε σημαντική πτώση στην κατανάλωση πλαστικών σακούλων ήδη τον πρώτο χρόνο ισχύς των μέτρων, ενώ το 20% παρατήρησε μικρή ή καμία αλλαγή. Όμως στις μισές περιπτώσεις οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να μετρήσουν με ακρίβεια τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής.
Μεταξύ των συστάσεων της έκθεσης περιλαμβάνεται η καλύτερη διαλογή των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, οικονομικά κίνητρα για να προωθηθούν οικολογικές εναλλακτικές στο πλαστικό, η εκπαίδευση των καταναλωτών και η προώθηση των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων.
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
15χρονη μαθήτρια πίσω από την αιματηρή επίθεση σε σχολείο στις ΗΠΑ – Δύο νεκροί και 6 τραυματίες
Έφηβη δεκαπέντε ετών άνοιξε πυρ μέσα σε τάξη του... -
Ο Τραμπ πρότεινε για πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, πρώην παρουσιάστρια του Fox News
Την απόφαση του να προτείνει την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για... -
Παρατηρητήριο Κοπέρνικος: «Βέβαιο» πλέον πως το 2024 θα είναι το πιο θερμό έτος που μετρήθηκε ποτέ
Ακόμη πιο θερμό από τη χρονιά-ρεκόρ 2023: δεν υπάρχει...